пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

У фінал конкурсу підручників для учнів 4-х і 7-х класів потраплять 214 підручників, кращі з яких обиратимуть вчителі



У п’ятницю, 27 лютого, в режимі онлайн-трансляції на освітньому порталі ПедПреса конкурсна комісія оголосила список підручників для 4-х і 7-х класів, які братимуть участь у ІІ етапі конкурсу.
Відкрите засідання та оприлюднення списку відбувалося за участю заступника Міністра освіти і науки Павла Полянського, членів комісії, представників Інституту модернізації змісту освіти, журналістів та усіх охочих. 
На початку оголошення результатів Павло Полянський зазначив, що цього дня завершився перший етап конкурсу, усі кроки в рамках якого відбувалися і будуть відбуватися надалі прозоро та відкрито для громадськості. Перший етап конкурсу складався з трьох ключових кроків: подання авторами підручників на конкурс. (загалом, надійшло 259 рукописів); оцінювання всіх підручників експертами. Експертів обрали шляхом відкритого жеребкування в онлайн-режимі з кандидатур, яких подавали як науковці, так і громадськість. Третій крок - узагальнення Конкурсною комісією експертних висновків щодо кожного підручника та визначення списку тих підручників, які братимуть участь у другому етапі Конкурсу.
Заступник Міністра роз’яснив, що відповідно до Положення про конкурс комісія лише перевіряє правильність оформлення експертних висновків, а не зміст підручників (бо це функція експертів). Вона складається з п’яти осіб, серед яких немає жодного чиновника Міністерства освіти і науки України. Це люди, завдання яких підсумувати негативні та позитивні висновки експертів щодо кожного підручника. Ті підручники, що набрали дві третини негативних висновків експертів, не допускаються конкурсною комісією до фінального етапу конкурсу. Усі інші 2 березня будуть відображенні на електронному репозитарії, з яких вчителі обиратимуть кращий, на їхню думку, підручник для навчання.
«Найближчими днями будуть оприлюднені всі без винятку висновки разом із вказаними іменами експертів. Таким чином із ними зможе ознайомитися кожен автор, вчителі та журналісти. Адже експерти мають бути відповідальними перед громадськістю та авторами рукописів за якість своєї роботи», - додав Павло Полянський. Було зазначено, що в подальшому є намір розпочати спеціальний проект підготовки експертів, аби їхнє оцінювання підручника було професійним та аргументованим, а не емоційним. Окрім того, робота експертів, ймовірно, буде платною.
Галина Усатенко, голова конкурсної комісії, поінформувала, що такий проект є необхідним, оскільки цьогоріч чимало експертних висновків є недостатньо фаховими або низької якості. «Приміром, були висновки, де експерт наводить близько 10 суттєвих і аргументованих зауважень до змісту підручника, а наприкінці робить цілком алогічний підсумок – підручник може бути використаний у навчальному процесі». Також було кілька підручників попередніх років, що вже подавалися авторами на конкурси раніше, однак помилки в них залишилися невиправлені, - і більшість експертів надавала таким підручникам позитивний висновок. На думку конкурсної комісії, це не є припустимим, оскільки саме від кропіткого аналізу, аргументованих зауважень та відповідальних висновків експертів залежить, наскільки якісні підручники потраплять в школи до учнів. Тому на фінальному етапі важливо, щоб вчителі уважно ознайомлювалися з текстом кожного підручника та ретельно підходили до вибору кращого із них.
Загалом, для участі у ІІ (фінальному) етапі конкурсу проходить 81 підручник із 99 поданих для 4-го класу і 133 підручника із 160 поданих – для 7-го. Усі позиції, що пройшли, або не пройшли для участі в другому етапі, були публічно оголошені членами Конкурсної комісії під час онлайн-трансляції. Списки цих підручників також оприлюднять на офіційному веб-сайті МОН, Інституту модернізації змісту освіту, а також у мережі Інтернет.
Нагадаємо, що відповідно до нового положення про конкурс під час ІІ (фінального) етапу кращі підручники обиратимуть вчителі. Із 2 березня 214 підручників будуть доступні на електронному репозитарії для кожної школи України. Вчителям необхідно ретельно ознайомитися з підручниками свого предмету та зробити вибір одного з них на електронному репозитарії у період з 2 по 20 березня.

Немає коментарів:

Дописати коментар