середу, 11 березня 2015 р.

Відзначення 201 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка в Унятицькій СЗШ І-ІІ ступенів

У 2015 році Україна відзначає 201 річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
Ми щиро захоплюємося високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, відданістю правді та свободі. Український народ впізнає себе в творчості й долі Шевченка, свою історію, долю, славу й покликання і цим національно самостверджується, духовно очищується, морально змінюється. Шевченко виступає сьогодні духовим будівничим нашої держави. Він росте й розвивається в часі, історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Кобзаря. Тому особливо актуально звучать слова великого Пророка: 
Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!
Сьогодні у Народному домі с. Унятичі відбулася прем’єра драми “Назар Стодоля”, поставлена силами педагогічного та учнівського колективу. До постановки п'єси звернувся директор школи С.І.Макар.
Головні ролі у цій виставі виконували: Назар – учень 8 класу Орест Ортинський , Гнат – учень 8 класу Павло Болоховецький , Хома Кичатий – директор школи Степан Макар, Галя – учениця 7 класу Мар'яна Бермес, Стеха – вчитель української мови та літератури Світлана Мазурчак, старости - учень 9 класу Богдан Воробець та учень 8 класу Віталій Гальчак, господиня вечорниць - учениця 9 класу Адріана Завіська, музичний керівник - вчитель музики Євгенія Яворська. Декорації для вистави готували: вчителі початкових класів Любов Федьків, Оксана Кравець, Оксана Гуменнікова, вчитель фізики та інформатики Наталія Кулик, керівник Народного дому Ярослав Мазурчак У масових сценах брали участь учні 5-9 класів. Вистава увінчалася великим успіхом у односельчан, неодноразово переривалася оплесками.
Дія п’єси відбувається у 70-80-х роках XVII століття. Цей період в історії недарма називається Руїною. «Від Богдана до Івана не було гетьмана…» Славні справи козаків лишилися в минулому. Прийшов час пристосуванства та прагнення збагачення за будь-яку ціну.
Головний герой драми Хома Кичатий намагається віддати доньку заміж за багатого полковника. Цим він ламає давню клятву, дану Назарові Стодолі, що Галя – його. Як складеться їхня доля відомо зі шкільних підручників. Питання в іншому – чи можлива у наш час перемога добра? У суспільстві, у власному домі, в самій людині? Чи віримо ми у покаяння грішної людини? Чи даємо ми собі право на помилку та її виправлення?..

      













Немає коментарів:

Дописати коментар