середу, 16 грудня 2015 р.

Всеукраїнський тиждень права у Волощанському НВК І-ІІ ступенів

Всеукраїнський тиждень права  у Волощанському НВК І-ІІ ступенів
У 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам і зацікавленим організаціям відзначати 10 грудня як День прав людини, який знаменує річницю ухвалення Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини в 1948 році.
З 7 по11 грудня у Волощанському НВК І-ІІ ст. проходив Всеукраїнський тиждень права.
Так, 10 грудня, безпосередньо в День прав людини у кожному класі був проведений Всеукраїнський урок « Права людини».
Крім того, 8 грудня , учні 7 класу разом з класним керівником Цицик О.В. провели гру «Знай та поважай права». Діти розв’язували тести, відгадували загадки, грали у брейн-ринг, пригадали деякі казки, в яких порушуються певні права. Так, наприклад, учні отримали завдання: з’ясувати, хто в казці «Колобок» скоїв найнебезпечніше правопорушення. Спочатку вони сказали, що це був Колобок, який не слухав бабу й діда і, навіть, утік з дому, але потім вони прийшли до правильного висновку про те, що саме Лисиця, з’ївши Колобка, скоїла злочин, позбавивши його самого дорогого, що є у кожного – права на життя. Активну участь у заході прийняли Ланова Марія, Голуб Андрій.
Свої знання з прав людини показували 9 грудня наші ерудовані восьмикласники і дев’ятикласники під час тренінгу «Закон і ми », який провели психолог школи Бура О.І. разом з педагогом-організатором Ступницькою Л.М.. Учні та учениці приємно вразили своїми знаннями: вони не лише знають, що за День відзначається 10 грудня, але й правильно назвали права, даровані нам Конституцією, та права дітей, які найчастіше порушуються в Україні. Учені ознайомилися з основними положеннями Конвенції ООН про права дитини, з’ясували, чому для дітей було прийнято цей спеціальний документ. А якими слушними були висловлювання учнів з приводу того, чому ж не всі діти можуть повною мірою користуватися своїми правами. Найцікавішим завданням була умовна « Клумба прав дитини». На якій кожен учень посадив ромашку, при цьому вказав права дитини , які записані у Конвенції . Після тренінгу учні вийшли задоволеними: вони тепер не тільки знають, які права в них є, але й куди треба звертатися у разі їх порушення, для захисту себе і своїх друзів. Хочеться відзначити дуже гарні відповіді Летнянчин Олени і Стебельської Катерини, Славич Іванни і Куцмида Назара.
Дуже вдало пройшов правознавчий захід у 9 класі на тему: «Права людини: історія і сучасність». Учні вдало коментували вислови відомих філософів про права людини і прийшли до висновку, що свобода – не є вседозволеністю, що вона дає право робити все, що не шкодить іншим. Учні пригадали, як зароджувалися і розвивалися права людини з плином часу, а також визначили, якими можуть бути завдання Товариства прав людини, що може діяти в будь-якій школі. Гарні, змістовні відповіді давали Лев Мар’яна, Терлецька Марія
І завершили Тиждень права 11 грудня учні 8 класу, які дійсно гарно знають основні положення Конституції України в галузі прав людини. Використовуючи Розділ ІІ Конституції України, учні 8 класу правильно розв’язували правові задачі, висловлювали аргументовані твердження на захист своєї позиції з того чи іншого питання. А в деяких випадках дізналися і багато нового, такого, що знадобиться у подальшому житті. Варто відзначити змістовні відповіді Ганкевича Романа , Славич Іванни, Шакалець Катерини.
А також були переглянуті презентації учнями початкових класів на тему: «Великі права маленької людини», а учнями старших класів : «Права свої знай, обов’язки не забувай»

Немає коментарів:

Дописати коментар