вівторок, 28 квітня 2015 р.

Філологи району вшанували пам’ять про Уляну Кравченко

З нагоди 155-ої річниці від дня народження першої жінки-поетеси Галичини Уляни Кравченко(Юлії Шнайдер) 22 квітня районне методичне об’єднання вчителів української мови та літератури разом із методистом методичного кабінету відділу освіти Дрогобицької райдержадміністрації Вірою Кахновець організували виїзне засідання в літературно-мистецький музей імені Уляни Кравченко і Миколи Устияновича, що у Миколаєві. Вчителі мали можливість гортати сімейний альбом родини Шнайдерів, побачити особисті речі поетеси: вишиті блузи і плаття, обруси і рушники.
Уляна Кравченко 34 роки пропрацювала в школах Дрогобиччини, з 1886 р. по 1888 р. — у Долішньому Лужку. Ганна Федоричко, учитель цієї школи, розказала про маловідомі факти із життя народної вчительки. Поетеса і педагог, активістка жіночого руху і громадська діячка Уляна Кравченко наближала незалежність України, хоч її доля у цісарській Австро-Угорщині була надзвичайно важкою: безправне й нужденне становище, переслідування, несправедливість властей.
Про Уляну Кравченко, талановиту вихованку та друга Івана Франка, розповіла вчитель української мови та літератури Солонської СЗШ I-IIст. Надія Зелінка. Вона залишила для відвідувачів музею свій конспект уроку літератури рідного краю, який був опублікований у фаховому журналі «Вивчаємо українську мову та літературу в школі». Ганна Федоричко усім присутнім роздала листівки із афоризмами Уляни Кравченко, фотографією Долішньолужецької початкової школи періоду вчителювання поетеси.
Афоризми Уляни Кравченко «Нехай мій труд прискорить день розквіту моєї рідної країни» та «Єднай своє «я» з народним: така єдність—безсмертя» звучать актуально і закликають кожного до щирої і невтомної праці для України.


Немає коментарів:

Дописати коментар