понеділок, 28 листопада 2016 р.

Педагоги районного Будинку дитячої та юнацької творчості провели майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки

23 листопада в методичному кабінеті відділу освіти райдержадміністрації було сонячно від дитячих усмішок і гамірно від вируючих емоцій. Поодинці та невеличкими групами збиралися лідери районного учнівського парламенту та їхні вчителі. З сумочок і наплічників діти діставали різноманітні клаптики тканини, нитки, ножиці і талановиті дитячі руки створюють кожен по-своєму неперевершену вузлову ляльку, або, як її ще називають, ляльку-мотанку.
Директор Будинку дитячої та юнацької творчості Віра Болоховецька та керівник гуртка «Вироби з бісеру» на базі Меденицької СЗШ І-ІІІ ст. Галина Білинська вміло та доступно пояснили всі етапи виготовлення цього чудового виробу. Вони повідомили, що головний принцип виготовлення – скручування і намотування.
Тобто, голова обмотується ниткою, яка викладається у формі хреста. Хрест в даному випадку є оберегом – символом сонця, життя і нових починань, гармонія фізичного світу(горизонталь) і духовного(вертикаль). В основі виговлення голови – є спіраль як символ безкінечності буття і вічності.
Лялька виконує функцію побутову, як іграшка та сакральну, як оберіг. Залежно від того з якою метою виготовлялась лялька при намотуванні нитки, ті, хто виготовляв її, нашіптували бажання: щоб був мир та злагода в родині, щоб добре вийти заміж, щоб народилися здорові діти, і таке інше.
Лялька ставала оберегом в сучасних турботах і відповідно до того давали їй назву: берегиня, янгол, весільна, годувальця, травниця, крупяничка, пастка для снів (щоб сон був добрий у дітей), десятиручка, немовлята, нерозлучники.
На жаль, за браком часу, педагоги Будинку дитячої та юнацької творчості не змогли розповісти величезну історію створення ляльки, все ж наголосили, що першим збирачем і дослідником української народної іграшки був Марко Грушевський, родич Михайла Грушевського.
Із захопленням милувалися різноманітними яскравими ляльками. Якщо придивитися до всіх дитячих робіт, то можна відчути тепло, щирість душі, любов до ремесла, яке вони опанували.
Проводячи подібні майстер – класи, ми відроджуємо народне мистецтво свого краю.
Будинок дитячої та юнацької творчості спільно з районним учнівським самоврядуванням планують подарувати ляльки-мотанки та іграшки з паперу, виготовленні власноруч, разом з іншими подарунками дітям з спеціалізованої школи-інтернату в Нагуєвичах та літнім людям Підбузького геріатричного пансіонату, а також провести концертну програму до Дня святого Миколая.





Немає коментарів:

Дописати коментар