понеділок, 7 травня 2018 р.

У Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького

В Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького

У п’ятницю, 27 квітня, в Підбузькому НВК І-ІІІ ст. відзначили ювілейний рік - 100-ліття з дня переходу до вічності, отця-прелата Кирила Селецького - письменника, публіциста, педагога, народного діяча, засновника перших активних жіночих монаших згромаджень в УГКЦ, який народися в селищі Підбуж.
В Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького29 квітня 1835 року у вчительській сім’ї Михайла Селецького народився хлопчик Кирило. Селецькі походили із шляхетної родини. У сім’ї було троє дітей: дві доньки – Петрунеля і Леонтина, та син – Кирило. Сім’я Селецьких була побожною і патріотичною, діти навчались молитві, любові до рідного краю та Бога. Згодом о. Кирило часто згадуватиме, як вражав його передзвін церковних дзвонів, літургійний спів, молитва. Саме там, у церкві, він вперше відчув щось особливе: перші Божі поклики до майбутнього служіння. У 1843 році сім’я майбутнього священика переїжджає у місто Самбір. Мати трьох дітей вважає, що там діти зможуть здобути кращу освіту.
Отець Кирило був не лише активним громадським діячем, душпастирем і народним письменником, але й став співзасновником Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.
Помер отець Кирило Селецький у віці 82-ох років, 28 квітня 1918 року.
Ще Митрополит Андрей Шептицький мав намір розпочати беатифікаційний процес у 1941 році, проте прихід радянської влади не дав можливості продовження цього. Згодом патріарх Йосиф (Сліпий) розпочинав цю справу в Римі.
Урочисте відкриття беатифікаційного процесу слуги Божого отця Кирила Селецького відбулося 11 липня 2009 р. у місті Сокалі, у катедральному храмі Святих апостолів Петра і Павла. 10 грудня 2015 року, за ініціативи голови Українського Шляхетського Товариства Івана Матковського в рідному селищі Підбуж вшановано пам'ять отця Кирила Селецького та на приміщенні школи встановлено меморіальну дошку.

В Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького


В Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького
В Підбузькому НВК вшанували отця Кирила Селецького

Немає коментарів:

Дописати коментар