суботу, 24 листопада 2018 р.

Районний семінар вчителів початкових класів у Сторонянській школі


Нещодавно вчителі початкових класів мали можливість відвідати Сторонянську середню загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, на базі якої  відбувся районний семінар.
  Вже на порозі гостей зустріла директор  Ірина Мицак, яка провела екскурсію світлими коридорами та просторими класними кімнатами нової, сучасної школи.  Саме тут, найперша на Дрогобиччині, ще рік тому, стартувала Нова українська школа, ідеї якої майстерно втілює  у життя творча й талановита вчитель початкових класів Галина Пушкар. Вона невтомно працює за новою методикою і вже другий рік поспіль сама навчається на курсах Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та навчає своїх колег-учителів початкових класів закладів освіти  району.
Галина Дмиртівна захопила ідеями новизни і своїх колег у школі. І сьогодні уроки не тільки в першому класі, а й у всіх інших початкової школи, проходять по-новому - за методикою НУШ.
  Тому програма семінару була досить насиченою. Першокласники запросили гостей на “ранкову зустріч”. Це одна із форм роботи за новою методикою, де вчитель  показала, як слід спілкуватися з дітьми, навчати їх бути спостережливими, відкритими та небайдужими.  Ці маленькі школярики вже навчилися висловлювати свою вільну незалежну думку,  домовлятися з однокласниками, працювати в парах, командах. Усі учні в класі відчувають себе важливими, мають певні доручення. Учениця-менеджер календаря  оголосила щоденні новини.  Учителі та учні мали змогу послухати цікаву казочку про моду від першокласниці, яку вона розповідала на кріслі автора, подивитися мультфільм на цю тему на сучасній інтерактивній дошці. Учениця тижня заспівала пісеньку "Модниця". На кінець діти під оплески вчителів продефілювали в "капелюшках", змайстрованих власноруч з цеглинок LEGO.
  Далі, згідно плану семінару, вчителям  району запропонували за вподобанням   відвідати наступні уроки:  інтегрованого курсу "Я досліджую світ" у першому класі (вчитель Галина Пушкар), розвитку зв'язного мовлення з української мови в другому класі (вчитель Ганна Куцір), літературного читання в 3 класі (вчитель Ганна Будулич),  урок-квест з математики в 4 класі (вчитель Катерина Чіпак).
  Під час обговорення всі присутні з приємністю відзначили, що учні першого класу захоплено  працювали в групах, виконували завдання на інтерактивній дошці, старанно пальчиком виводили літери на  кольоровому піску. Після рефлексії учні отримали стікери для самооцінювання на семафорі успіху.
Великою допомогою для роботи вчителя є сучасні мультимедійні засоби  та дидактичні матеріали. За такої кількості наочності  кожен сантиметр класної кімнати задіяний. Тут є осередок  усамітнення, відпочинку, живої природи, а також для творчої самостійної роботи. Учні Нової української школи вільні, впевнені, такі щасливі та щирі.
  У 2-му класі  під час складання розповіді про осінь дітки працювали з сигнальними картками, складали розповіді за сюжетним малюнком, складали сенкан. Веселою була музична фізкультхвилинка, самі оцінили свою роботу смайликами.
 Не менш цікаво була організована робота в 3-му класі на уроці позакласного читання, де учні працювали в групах над темою "Золоті перлини народної мудрості". Були присутні елементи драматизації. Звучали народні пісні  у виконанні народних артистів та самих учнів.
  Четвертокласники вчилися письмовому додаванню і відніманню багатоцифрових чисел. Отримавши карту скарбів, грали в квест, шукали по кольорових слідах на підлозі вказівники із певними завданнями, знайшли скарби - солодощі у вигляді золотих монет.  Гостя "Катя Осадча" провела рефлексію уроку. Учні вміють працювати в парах, оцінювати одне одного, робити висновки.  
  Незвична весела танцювальна перерва на свіжому повітрі для учнів 1-4 класів, яку проводить класний керівник  4 класу Катерина Чіпак, стала справді улюбленим заняттям, де заряд нової енергії та позитиву робить їх ще більш щасливими.
 Усі вчителі початкових класів Сторонянської школи намагаються працювати по-новому та мають багато цікавих ідей,  втілених в життя за Концепцією НУШ.  Директор школи Ірина Мицак як ніхто інший, знає, що таке гра, адже також навчає учнів 1-го класу за програмою Нової української школи. Усі працюють в одному напрямку. У кожній класній кімнаті є виставка дитячих робіт, самостійно складені учнями правила класу, семафор настрою, коло вибору, стіна слів..
  Велику методичну підтримку вчителі отримують від методиста початкових класів районного методичного кабінету Ольги Лужецької, адже це вже не перший захід цього року, який організовано для навчання вчителів під гаслом ”НУШ — в дії”.
  Любов Маркович, завідувач методичного кабінету, під час семінару запропонувала вчителям району обмінятися джерелами інформації та адресами веб-сайтів, де можна знайти цікавий матеріал для роботи з першокласниками за допомогою мультимедійних засобів. Це стало можливим і легко доступним видом діяльності на уроці, оскільки у кожного з них є сьогодні ноутбуки, мультимедійні дошки, екрани, які відділ освіти Дрогобицької райдержадміністрації під керівництвом начальника Івана Стецка за фінансової підтримки районної ради  закупив у 53 класи всіх закладів освіти району для першокласників.  
 Семінар завершився виховним заходом "Родина, родина, від батька до сина", в якому взяли участь учні школи, а також батьки, дідусі та бабусі. Співали пісень, танцювали,  звучали зворушливі до сліз слова, які розчулили багатьох гостей та й самих учасників. Адже немає в житті нічого важливішого за родину міцну, дружню. Це довела велика шкільна родина села Сторона.








Немає коментарів:

Дописати коментар